Rok kaktusáře

 

Kalendář prací


 

Leden

Kaktusy jsou zazimované a odpočívají při teplotách 5-10°C. Nezaléváme je! Pokud máme možnost vysévat pod umělé osvětlení, je pro to ideální doba a spousta volného času!

Únor

Kaktusy stále spí. Je dobré je občas prohlédnout jestli se neobjevili škůdci. Zejména vlnatka nebo sviluška může některé rostliny ohrozit. Pokud je objevíte ihned postižené kusy dejte na izolované místo pryč od zdravých kaktusů!

Březen

Pokud pěstujete kaktusy za oknem, můžete je pomalu odzimovat. Jestli máte nevytápěný skleník jako já, ještě počkáme do dubna na větší teplo. Kolem 20.března vysévám výsevy za okno, už je dost světla a semena vám tak krásně vzejdou.

Duben

V dubnu nám začíná kaktušářská sezona. Sledujeme teploty, jakmile už moc nemrzne, můžeme přesunout kaktusy do skleníku. Když je velká zima, čekám až na konec dubna. Ještě je nezalévám, jen mírně rosím, aby se pomalu probudili ze spánku. Choulostivé kaktusy je dobré přistínit netkanou textilií, aby je slunce nepopálilo (zejména echinocactus grusonii je na to citlivý). Duben je také ideální pro přesazování kaktusů.

Květen

Kaktusy začínají růst, poprvé vydatně zalévám. Objevují se první poupata a květy. S druhou zálivkou v půlce května můžeme přidat hnojivo. Rostliny jsou ve vegetativním období.

Červen

Mnohé druhy kvetou, některé už odkvétají. Zaléváme jen když je pod mrakem, když jsou veliká horka nezaléváme vůbec. Imitujeme tak v podstatě přírodu a přirozené cykly.

Červenec

S velikými vedry kaktusy zpomalují růst. Nastává období mírného útlumu. Zálivka jen když jsou chladnější dny. Když nezaléváme vůbec kaktusům to jedině prospěje.

Srpen

Až poleví největší žár léta dopřejeme kaktusům trochu více vody. Zalévám cca každých 14 dní v závislosti na počasí. Kaktusy opět rostou. Přesazuji a přepichuji většinu semenáčů z výsevů, které už se tísní.

Září

Slunce ubývá a tak klesají i teploty. V září přichází poslední zálivka. U mě je to kolem 20.žáří. Potom už kaktusy nechávám na suchu a připravuji je tak pro zimní spánek. Také je možné v tomto období sesbírat plody a semeníky. Tím si můžete zajistit vlastní semena pro výsevy.

Říjen

Sledujeme teploty a jakmile se objeví první mrazy, je čas dát kaktusy na zimoviště. To je místo s teplotou 5-10°C. Světlo není nutné. Můžete je umístit např. do sklepa. V ideálním případě do zimní zahrady. Já je zimuji ve verandě.

Listopad

Čas klidu a odpočinku. Pročítám nabídkové katalogy semen a připravuji seznamy druhů, které si chci vypěstovat.

Prosinec

Kaktusy spí jako medvědi 🙂 nemá smysl je rušit. Přichází první semena co jsem si objednal, a tak začínám vysévat pod umělé osvětlení.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *