Zimování kaktusů ve skleníku

Pěstování kaktusů sebou nese každoroční starost, kam s nimi v zimním období? U malých sbírek to není takový problém. Stačí kaktusy uklidit na chladné místo a nechat je spát do jara.

Jak se moje sbírka rozrůstala, zimní uklízení znamenalo několik hodin odnášet kaktusy z celého skleníku do sklepa. Po pravdě sklep pro ně nebyl zrovna ideálním zimovištěm. Je tam málo světla a hodně se na ně prášilo. Taky mi zkušenější borci vysvětlovali, že když jsou kaktusy ve skleníku po celý rok mnohem více kvetou. Dokonce prý vykvetou i ty rostliny, kterým se obyčejně moc nechtělo.

Proto jsem se rozhodl letos dopřát roslinám to nejlepší a přez zimu jim topit. Abych minimalizoval náklady, celý skleník (kde to šlo) jsem obložil polystyrenem. U mě je ta výhoda, že skleník není celý skleněný. Stěny na sever a západ jsou zděné. Základ skleníku je také zaizolovaný. Pod stoly po celé délce jsem nastrkal desky polystyrenu aby se zmenšil objem vzduchu. Dveře skleníku jsem obložil silnějším tvrzeným polystyrenem.

Jako topení jsem po dlouhém rozmýšlení zvolil elektrický přímotop.

CONCEPT KS 3007 (800,-) je napojen na zásuvkový termostat s čidlem Renkforce UT300 (1200,-). Termostat lze nastavit v rozmezí -40 až 99 °C. Je velice přesný, teploty umí měřit na desetiny stupně.To celé je ještě napojené na měřič spotřeby Solight DT26 (219,-) abych věděl kolik protopím.

Pro moje rostliny jsem zvolil toto nastavení: sepnutí 2°C, vypnutí 3°C. Jde mi pouze o to, aby ve skleníku nedošlo k dlouhodobému promrznutí. Krátký pokles pod nulu rostliny v pohodě zvládnou.

Vzhledem k dobrému zaizolování a mírné zimě topení sepnulo jen několikrát přes noc.

Při největším poklesu mi teploměr venkovní teploty naměřil -5,9°C
a uvnitř skleníku, než to topítko srovnalo, poklesla teplota na -1,5°C.

V případě větších a delších mrazů bych musel teplotu navýšit tak, aby topítko sepnulo o něco dřív. Např. 3°C zapnuto, 5°C vypnuto. Celé to budu pečlivě sledovat, abych napoprvé vychytal nastavení. K tomu jsem si pořídil teploměr s pamětí nejvyšší a nejnižších teplot. Díky němu mám dokonalý přehled co se ve skleníku děje když tam nejsem.

Po zimě doplním jak to celé dopadlo a kolik se protopilo.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *