Jak správně zimovat kaktusy?

Zimování kaktusů

Jednou z velmi důležitých fází pěstování kaktusů je správné zimovaní. Pro začínající pěstitele je to většinou zcela neznámá praktika. Mnozí se proto dopouští chyb a kaktusy se jim pak nezdravě deformují, nekvetou nebo dokonce zcela zajdou.

Kaktusy – jak už většina z vás ví, mají odlišné nároky oproti běžným pokojovým rostlinám. Vydrží velmi dlouho na suchu a to je důležité dodržovat. V době, kdy už slunce ztrácí sílu, dny se krátí a zároveň klesají i teploty, kaktusy zastavují svůj růst. V podstatě pro ně nastává jistý režim hibernace, která je řízena teplem a světlem. Díky odpočinku v chladu se nám odvděčí bohatším kvetením! Pokud jim ho nedopřejeme, tak se kaktusy v zimním období nezdravě vytahují. Toto bývá problém vytápěných bytů, kdy neznalí pěstitelé kaktusy zalévají i přes období klidu.

Jak to tedy dělat správně?

V září se začínajícím podzimem omezíme zálivku. Cílem je, aby do konce září dokonale vyschnul substrát, ve kterém je kaktus zasazený. Osobně rostlinám poslední zálivku dopřeji zhruba v polovině září. Kaktusy se naposledy napijí a vytvoří si tak potřebné zásoby vody na zimní spánek. Velmi vhodné je také podzimní ošetření sbírky některým postřikem proti savému hmyzu (tj. zejména sviluška). Osvědčil se mi přípravek Floramite – ředím v poměru 1 ml na 2 l vody + kapka jaru jako smáčedlo.

Potom už jen větrám a suším. Do poloviny října už musí být zemina absolutně suchá! Když si nejste jistí, můžete klidně kaktus vyklepnout z květináčku a zkontrolovat kořeny. Pokud je vše v pořádku a denní teploty venku už nepřesahují 10°C, je čas přesunout sbírku na zimoviště.

Jaké zimoviště zvolit?

Začnu tím nejvíce vhodným – zimní zahradou. Poskytuje dostatek světla i tepla. Důležité je, aby kaktusy nebyly vystaveny dlouhodobě mrazu.

ilikekaktus

Další možnost je veranda či chodba s oknem, ale nesmí v ní být přetopeno! Také v současnosti využívám naši verandu k zimování. Teploty by se pak měly držet mezi 10 – 15 °C.

Zimovat lze i ve spižírně, pokud je v ní nějaké volné místo. Poskytuje většinou dostatečný chlad. Se světlem už to bývá o něco horší, ale to není pro kaktusy nezbytné. Řadu let jsem takto úspěšně zimoval svou sbírku v době, kdy byla ještě menší.

Poslední možností je suchý sklep, kde je teplota kolem 10 °C a nemrzne v něm ani v té nejkrutější zimě. Zde bývají problémem myši, které mohou ohryzávat kaktusy. Je dobré s tím počítat a předem nastražit pasti. Také díky tomu, že ve sklepě není světlo, rostliny trochu zeslábnou a jsou pak citlivější na jarní sluce. Proto je musíme na světlo zvykat postupně a z počátku sezony hodně clonit.

Zimuji i ty nejmenší rok staré semenáčky. V pohodě přečkají zimu na suchu stejně jako velké rostliny.

Lze zimovat také bez zeminy. Pokud plánujete některé kaktusy na jaře přesazovat, můžete je už na podzim vyndat z květináčků a očistit kořeny. Čisté rostliny stačí umístit do lepenkové krabice a zimovat je stejně jako ty ostatní. Do nového substrátu je pak zasadíte až na jaře.

kaktusy zimování

Když je sbírka na zimovišti a kaktusář má relativní klid, je dobré alespoň občas na kaktusy kouknout a zkontrolovat, zda jsou v pořádku. Někteří škůdci totiž nedají pokoj ani v zimě. Případné napadené rostliny pak po ošetření dejte do izolace a pravidelně je sledujte.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *