Škůdci kaktusů

Mimo chyb způsobených pěstitelem, jsou nejobávanějším nepřítelem kaktusů hmyzí škůdci. Savé a žravé potvory, které kaktusy pomalu moří. Ve větších sbírkách bez ochrany mají ideální podmínky se množit a šířit. Proto je dobré kaktusy kontrolovat a preventivně ošetřit chemickými přípravky.

Nejčastěji se setkáme s těmito třemi:

1. Sviluška
2. Vlnatka
3. Kořenovka

1. Sviluška (červený pavouček)

Sviluška pod mikroskopem.

Svilušku zná určitě každý – je to malý brouček. Pomalu ožírá mladou tkáň kaktusu, většinou od růstového vrcholu, nebo v úžlabinách. Nejvíce jim chutnají měkké druhy, např. Rebutie, Lophophory, některé Mammillarie, Coryphanthy, Pelecyphory, Turbinicarpusy, a další. Naopak zatím jsem se s nimi nesetkal u Astrophyt, Ariocarpusů, Opuntií, Oreocereusů.

Typický vzhled napadené rostliny sviluškou.

Vybírají si oslabené rostliny. V teple se rychle množí, proto se většinou objeví v létě (červenec, srpen). Škody způsobené sviluškou jsou jen estetické, ožere zelenou barvu z kaktusu a ten je pak takový rezavý nebo šedivý. Poškozená tkáň časem odrůstá. Horší je to, když napadne výsevy – malé semenáčky dokáže sviluška i zahubit.

Nejlépe se jí zbavíme postřikem a to navečer, nebo když je pod mrakem. Nikdy ne za plného slunce! Jako přípravky používám Floramide nebo Vermitec. Je dobré přípravky střídat, aby měly 100% účinnost.

2. Vlnatka

Vlnatku je možné vidět pouhým okem.

Vlnatku beru jako nejméně nebezpečnou, protože se málokdy stihne rozmnožit tak, aby kaktusy přímo ohrozila. V mé sbírce napadala hlavně asrophyta. Je to poměrně velký bílý placatý brouček, který si tvoří taková hnízda z vaty. Jsou pokrytá bílou lepkavou hmotou podobné vosku. Nejvíce řádí v zimovištích. Během sezony se mi ji daří poměrně rychle najít a zlikvidovat.

Jako první pomoc lze použít líh, do něj namočím štětec a tím pak postižená místa na kaktusech potírám. Jistější je použití postřiku Karate nebo Mospilanu. Do postřiku se doporučuje přidat trochu smáčedla (kapka jaru), aby přípravek dostal lépe až k vlnatce.

Silně napadený kaktus vlnatkou.

3. Kořenovka

je nejhorší potvora. Řádí přímo v kořenech, proto je dobře schovaná a není tak snadné ji objevit. Většinou si ji všimnu až při přesazování, nebo na jaře když zaleju sbírku a některý kaktus se podezřele nechce napít (má napadené kořeny, které nefungují). Dokáže kaktus úplně zničit, protože bez kořenů lehce uhnije, nebo zaschne.

Bílý povlak kořenovky je vidět na květináčích i pod nimi v podmiskách.

Někdy si ji lze všimnout když nadzvednete květináč s kaktusem. Na spodní straně u odtokových děr je pak vidět takový bílý povlak nebo chomáčky vaty. Kořenovku také rozpoznáte podle specifického zápachu, který vydává.

Pořád s ní bojuju, když už myslím, že jsem se ji zbavil na jednom stole skleníku, objevím ji v opačném rohu. I když používám Mospilan, který by měl rostliny systémově chránit, nemůžu říct, že bych se jí se 100% jistotou v celé sbírce zbavil.

Jedinou možností je všechny rostliny přesadit, což u několika tisíc rostlin jde jen pomalu.

Ošetřené rostliny během přesazování.

Když na ni narazím při přesazování, mechanicky odstraním napadená místa a odumřelé kořeny. Potom kořeny postříkám přípravkem Karate a nechám několik dní oschnout, pak postřik opakuji, nebo kaktus zasadím do zeminy. Ještě jistější než postřik je kořeny v přípravku „vykoupat“.

Jako nepřesazovací metoda se doporučuje na jaře celou sbírku zalít Mospilanem, ten rostlina nasaje a stane se pro kořenovku jedovatou. Mě se ale nikdy nepodařilo se jí tímto způsobem zbavit.

Jako takový drsnější přípravek mi známý doporučil Nurelle D, který se ale už neprodává. Aplikuje se také zálivkou a dost páchne, je silně toxický, tak věřím, že je pro kořenovku silnějším jedem.


Ve většině případů vystačíte se čtveřicí přípravků a to KARATE, MOSPILAN, FLORAMIDE, VERTIMEC.
Jsou dostupné v každém zahradnictví, nebo na internetu.

KARATE se zeon technologií 5 CS 6ml (vlnatka, kořenovka, sviluška) – postřik

Cena: 66,-

Působí zejména proti žravým škůdcům jako kontaktní jed s výraznou účinností. Dále má velmi dobrou účinnost na savý hmyz. S časnou jarní aplikaci, má výrazné vedlejší účinky na svilušky. Vyznačuje se rychlou likvidační účinností a dlouhým reziduálním působením. Je světlostabilní, což umožňuje jeho použití proti rozvlekle nastupujícím škůdcům. Dráždivé účinky vyvolávají neklid hmyzu a nutí i skrytě žijící druhy ke kontaktu s účinnou látkou. Má repelentní účinek. Přípravek působí při teplotách do 20 – 25 °C, při vyšších účinnost klesá.

Dávkování:
Okrasné rostliny – Mšice, třásněnky, housenky, brouci – 3 ml / 10 l vody, postřik max. 1x

Mospilan 20 SP, 5 × 1,8g (vlnatka, kořenovka)zálivka i postřik

Cena: 89,-

Systémový insekticid určený k hubení širokého spektra živočišných škůdců: mandelinky bramborové v bramborách, mšic a obaleče jablečného v jádrovinách, mšic na zelenině a mšic a molic v okrasných rostlinách.

Systémově účinný insekticid ve formě ve vodě rozpustného prášku určený k hubení širokého spektra živočišných škůdců v ochraně rostlin, zejména mšic včetně vlnatky krvavé a obaleče jablečného v jádrovinách a molic.

Dávkování:
Okrasné rostliny – Vlnatka, červci – 1,8 g / 4,5 l vody, lze aplikovat jak postřikem tak i zálivkou.

Floramite 240 SC 4ml (sviluška)postřik

Cena: 127,-

Floramite 240 SC je vysoce účinný selektivní akaricid ve formě suspenzního koncentrátu s kontaktním účinkem proti sviluškám. Floramite se používá ve sklenících a fóliovnících, trvalkách, okrasných školkách ve volné půdě i u kontejnerovaných rostlin. Má rychlý účinek, smrt svilušek nastává po 3-4 dnech. Floramite je vysoce účinný na všechna vývojová stádia svilušek rodu Tetranychus spp. Je vysoce bezpečný pro rostliny, užitečný hmyz a roztoče.

Dávkování:
Okrasné rostliny – Svilušky – 4 ml / 10 l vody Postřik – celoročně

Vertimec 1,8 EC 6ml (sviluška)postřik

Cena: 71,-

Insekticidní akaricidní přípravek VERTIMEC určený proti svilušce chmelové a vrtalkám. Přípravek působí jako kontaktní a žaludeční jed. Působí částečně systémově na horních i spodních stranách listech rostliny. Aplikace postřikem při počátečním napadení a opakuje se podle potřeby v 7 denních intervalech. Max. počet aplikací je dán různorodostí odrůdy rostlin.

Dávkování:
Okrasné rostliny – Sviluška – 6 ml / 4 – 10 l vody Postřik – celoročně

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *