Skleník – Jak vybrat ten kvalitní

Výběr skleníku

novy venek1


 Jak vybrat ten správný a hlavně kvalitní skleník? Než jsem našel skleník, jaký vidíte na vrchní fotce, dalo mi to několik hodin hledání. Nejdříve jsem hledal na portálu heureka.cz, kde nakupuji většinu zboží od elektroniky až po hračky pro děti. Proto jsem věřil, že budu mít štěstí i se skleníkem.


Hlavním požadavkem byla hliníková konstrukce v kombinaci s polykarbonátovými deskami a také železná pozinkovaná základna. Při hledání jsem pročítal recenze lidí, co si skleníky už koupili. V drtivé většině byly však negativní. Největším problémem se jevila slabá konstrukce a špatné uchycení polykarbonátu. To mělo za následek vypadávání desek při silnějším větru a nebo dokonce celkovou deformaci skleníku.

Mnoho kupujících sdílelo názor, že tyto skleníky nejsou dělané pro povětrnostní podmínky, jaké v ČR máme. Všiml jsem si také, že na heurece je naprostá většina levných skleníků, jejichž výrobcem je Čína.


Jeden takový skleník si před třemi lety objednali i moji rodiče.


Při ceně okolo 8 tisíc to vypadalo na první pohled lákavě. Montáž byla ale dosti komplikovaná. Desky se vsazovaly do drážek v hliníkových profilech a nebyly tak nijak zajištěné. Ve dvou lidech jsme ho stavěli přibližně 6 hodin. Přiložený manuál byl nepřehledný. Jednotlivé díly neoznačené, takže jsme museli vše hledat a neustále kontrolovat. Bylo to zmatené a mnohokrát jsem museli něco znovu rozebrat a složit jinak, protože dle návodu nebylo vůbec jasné, v jakém pořadí části správně skládat. Nakonec se nám to naštěstí podařilo. Skleník vypadal na pohled hezky. To mu vydrželo do chvíle, než přišla první větší bouřka s krupobitím a kompletně narušila vrchní vrstvu polykarbonátu na střeše i stěnách. Slunce totiž způsobilo, že zkřehl. Zřejmě to byl úplně obyčejný polykarbonát bez UV ochrany. V zimě pak ještě při silném větru několik desek odletělo pryč. Dalším nedostatkem shledávám také použití železných šroubů, které drží celou konstrukci a vlivem vlhka korodují.


Proto jsem se chtěl všem těmto problémům při výběru skleníku pro kaktusy vyhnout. Při mém hledání jsem narazil na několik odborných článků na internetu, kde varovali právě před levným dovozem z Číny. Tím jsem si dal jasné kritérium. Výrobce skleníku musí být evropský!


To je na heurece téměř nemožné najít. Proto jsem hledal napřímo přes google. Dostal jsem se tak na web dodavatele LANIT PLAST, který prodává prémiové skleníky vyráběné ve Velké Británii, osazené kvalitním německým polykarbonátem s UV ochranou značky VENUS.

Dokonce na tento skleník dávají 10 let záruku proti poškození krupobitím + 15 let záruky na samotnou konstrukci! Desky jsou uchycené pomocí ocelových spon s antikorozní úpravou a ještě pro jistotu je každá fixovaná šroubem. Konstrukce z eloxovaných hliníkových profilů o síle 1,2 mm. Jako spojovací materiál jsou použity hliníkové šrouby = žádná koroze. Rozměr jsem zvolil 2×3,2 metry. Součástí dodávky je i základna z pozinku. Jen cena je oproti Číně zhruba o třetinu vyšší (12000,-).

Životností a celkovou kvalitou zpracování mě tato značka přesvědčila. V Anglii mají podobné počasí jako u nás, a proto jsou tyto skleníky lépe uzpůsobeny našim podmínkám. Proto jsem neváhal a objednal tento typ.

Skleník do tři dnů přišel. Byl rozložený ve třech krabicích. Podezdívka v jedné, v další hliníkové profily se šrouby a návodem, a ve třetí byly polykarbonátové desky. Vše hezky přehledně a popsané. Každý díl měl identifikační číslo a zároveň číslo pořadí montáže. V manuálu bylo jasně vidět jak postupovat. Perfektně zpracované! Vše jednoduše a názorně. Upřímně jsem žasl nad tím, jak precizně to výrobce vymyslel.

Skleník jsem stavěl úplně sám. Jako první jsem smontoval podezdívku a pak zabetonoval 6 kotvících nožiček do země. Po týdnu jsem se pustil do samotné montáže skleníku. Podle návodu a čísel vybral jen ty díly, které byly pro první etapu třeba. Vše dokonale sedělo jako stavebnice. Šlo to pěkně od ruky a zhruba za 3 hodiny jsem měl konstrukci hotovou. Hned jsem ji připevnil na připravenou podezdívku. Druhý den zbývalo jen osadit konstrukci deskami. Rychlost stavění byla naprosto nesrovnatelná oproti podobnému skleníku mých rodičů, o kterém jsem psal výše.

Jak se osvědčí, ukáže až čas. Zatím má za sebou několik bouřek bez sebemenších známek poškození. Působí stabilně a pevně. Jsem zvědavý jak, ustojí v zimě zátěž sněhu, ale věřím, že ani to nebude problém.


 Pokud hledáte spolehlivý skleník, můžu vám ho určitě doporučit. Zároveň chci poradit. Vyhněte se levným napodobeninám z Číny!!!


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *